• ۱۴۰۳-۱۱-۰۲
  • مشهد
  • ساعت کاری: 8.00 - 15.00

نشریه دانشجویی لبوسیت

نشریه دانشجویی لبوسیت

سال سوم، شماره ۱۲، بهار ۱۴۰۳

سردبیر: نادیا حصاری

مدیرمسئول: نادیا حصاری

نشریه دانشجویی لبوسیت
سخن سردبیر

سخن سردبیر

ای از ورای پرده‌ها تاب تو تابستان ما
ما را چو تابستان ببر دل گرم تا بستان ما
ای چشم جان را توتیا آخر کجا رفتی بیا
تا آب رحمت برزند از صحن آتشدان ما
درود به همراهان این شماره از فصلنامه علمی لبوسیت.

در این شماره، علاوه بر تمرکز روی مطالب علمی با سرفصل های بیوشیمی، هماتولوژی و... به تست های تشخیصی تب دنگی و بررسی تکنولوژی های پیشرفته پرداختیم و از این پس، نشریه به دو صورت الکترونیک و نسخه فیزیکی در اختیار شما قرار خواهد گرفت و سعی بر این داشتیم بخشی جدید با عنوان نمایه ایجاد کنیم که در نسخه الکترونیکی نشریه بیشتر به آن خواهیم پرداخت و دیدن تصاویر جذاب این بخش را بر عهده شما می گذارم و از توضیح اضافه، خودداری میکنم.
امیدوارم مطالب این شماره از نشریه، مورد پسند خاص و عام باشد.

نادیا حصاری _ مدیر مسئول و سردبیر

مدیر مسئول و سردبیر نشریه ی دانشجویی لبوسیت
رشته ی علوم آزمایشگاهی، ورودی بهمن ۱۳۹۹

نشریه ی دانشجویی لبوسیت

فصلنامه علمی پژوهشی
صاحب امتیاز: انجمن علمی علوم آزمایشگاهی
شماره مجوز: ۸۲۰۲/۳۲۰
سردبیر: نادیا حصاری
مدیر مسئول: نادیا حصاری
ویراستار: نادیا حصاری
طراح جلد: فاطمه آمری راد
هیئت تحریریه: پویا غروی، میثم بیرمی، نگار شیرازی، زینب میرنژاد، صالحه ریحانی، مبینا گوهری، مهدیه مهجوری، پریسا نظافتی، فائزه اسماعیل زاده، علیرضا صدیق، مطهره جوادی فر، زهرا مظر، امیرعلی ابراهیم پور، یگانه خزاعی

ایکن مقدمه

بخش اول

سرمقاله، حرف حساب

آیکن بخش ژنتیک

بخش دوم، ژنتیک

سندرم ترنر

آیکن لبوست

بخش سوم، تکنولوژی و درمان هدفمند

نقش CRISPR-Cas9در درمان سرطان دهانه رحم

آیکن نمایه

بخش چهارم، نمایه

نمایه

بخش اول: سرمقاله

سرمقاله

فرقی نمی­کند در چه سنی باشیم همه­ی ما معنی این دو کلمه یعنی امید و نا امیدی را به خوبی می­دانیم، گاهی در زندگی بی­نهایت به همه چیز و همه کس امیدوار شده و گاهی نیز از همه چیز نا امید شده و انگار غم­های عالم روی سرمان آوار می شوند.

وقتی پس از یک شکست بزرگ، تنها نگرانی و استرس و فکر کردن به ترس­هایتان است که شما را در بر می­گیرد، از دست دادن امید، دور از انتظار نخواهد بود.

باید بدانیم که شکست بخشی از چرخه زندگی است، باید بپذیریم که قرار نیست اتفاق عجیب و غریبی بیفتد؛ یک شبه، معجزه­ای که می­خواهیم رخ نخواهد داد. ما نمی­توانیم انتظار داشته باشیم که با چشم به هم زدنی، همه چیز، ایده آل و شگفت انگیز شود. شکست به ما می­آموزد که ما انسان­های کاملی نیستیم.

برای رهایی از نا امیدی باید قدرت پذیرش بالایی داشته باشیم. باید بپذیریم همه چیز به خودمان بستگی دارد، دنیا همین است، غم هست اما شادی هم هست، بدانیم در پس هر پستی، بلندی نهفته است. باید سعی کنیم از سخت­ترین مشکلات و زجرآور ترین دغدغه­ها برای خودمان سکوی پرتاب بسازیم، به نوعی باید شادی را بلد باشیم و همه چیز را به خودمان زهر نکنیم.

به قول معروف، گاهى باید یک چاى داغ بریزیم داخل زیباترین فنجان خانه؛ شیرینى مورد علاقه­مان را هم کنارش بگذاریم؛ به آهنگی آرامش بخش گوش فرا دهیم و به خودمان بگوییم؛ بفرمایید ...!چایتان سرد نشود ...!به خودمان؛ باورمان و زندگى­مان عشق بورزیم و دست از تلاش برای رسیدن به اهدافمان بر نداریم.

یادتان باشد در هر مسیری که باشید، عده ای شما را سرزنش می­کنند و می­گویند که اشتباه می­کنی؛ گاهی به موانعی برخورد می­کنیم که باعث می­شود حق را به آن­ها بدهیم و خود را از ادامه­دادن به مسیر عاجز بدانیم اما شجاعت آن است که در چنین شرایطی به حرکتمان ادامه دهیم و امیدمان را از دست ندهیم چون هرگز نمی­دانیم فردا چه خواهد شد. فراموش نکنید روزهای سخت همیشه پیش از بهترین روزها می­آیند و حتی آسمان هم پیش از طلوع، تاریک­ترین است...

فإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا ﴿۵ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا﴿۶

پس[بدان که‌] با دشوارى، آسانى است. آرى، با دشوارى، آسانى است.

سوره مبارکه شرح

میثم بیرمی

رشته ی علوم آزمایشگاهی، ورودی بهمن۱۴۰۰

بخش اول: حرف حساب

حرف حساب

هنگامی که تصمیم گرفتم برای این شماره از فصلنامه مطلبی بنویسم، در سرم هیچ ایده‌ای نداشتم. پیشنهادها و افکار متعددی از ذهن خسته‌ام گذشتند. گویی در دنیایی از ابهام و عدم قطعیت غوطه‌ور بودم، تا اینکه کسی به من گفت: "از امید بنویس." این جمله مانند جرقه‌ای در تاریکی ذهنم درخشید، اما اکنون که در انتهای شب این واژگان را می‌نویسم، به این می­اندیشم که دیگر توان تحمل تابش بی‌رحمانه‌ی خورشید را بر شانه‌های خسته‌ام ندارم.

جسم و جانم از بار امید بیمار است. قلمم از امید سنگین است و دیگر نمی‌تواند بنویسد. در تاریکی افکار آشفته‌ی امیدبخش گم شده‌ام. امید مرا کشته است؛ او زمان را از من دزدیده و وجدانم را به زنجیر کشیده است. هر روز که می‌گذرد، حس می‌کنم که بیشتر در باتلاق امید فرو می‌روم.

برای یک لحظه دست از امید بردارید. مرا وادار نکنید تا از تلخی‌های گذشته به سوی هراس‌های آینده بگریزم. بگذارید بر مزار یادبود آرزوهای مرده بگریم، بدون آنکه یادآوری کنید امیدم آن‌ها را کشت. می‌خواهم بپذیرم که پرنده‌ی آبی‌ از دستانم پریده است.

آن‌ها ناامیدی را گناه نامیدند تا اسمی برای امیدهای واهی باقی نماند. دست از امید بشویید. بگذارید از دل بنویسم. میخواهم فریاد بزنم. می‌گویم که ناامیدم. می‌خواهم بپذیرم. بگذارید در زمان حال بمانم، در لحظه‌ای که فقط خودم هستم و احساساتم. برای اکنون، اجازه دهید تا در این سکوت و تنهایی غرق شوم.

پویا غروی

رشته ی علومآزمایشگاهی، ورودی مهر۱۴۰۱

بخش دوم:

ژنتیک

بخش سوم:

تکنولوژی و درمان هدفمند

بخش سوم: تکنولوژی و درمان هدفمند

تکنولوژی CRISPR-Cas9 در درمان سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع در میان زنان است که به شدت سلامت زنان را تهدید می‌کند. درمان اصلی برای این سرطان به طور معمول جراحی و انواع شیمی درمانی‌ها است. با توسعه تحقیقات پزشکی، محققین شروع به کشف درمان های موفق‌تر و مشخص‌تر به منظور درمان این نوع سرطان کردند. ویروس پاپیلوما انسانی HPV میتواند یکی از انواع عللی باشد که می‌تواند سرطان دهانه رحم را ایجاد کند.

ابزارهای تصحیح ژن تاثیر بسزایی در درمان بیماری‌های ژنتیکی و غیرژنتیکی دارند. CRISPR-Cas9 در واقع یک شبکه تطبیقی در میکروارگانیسم هاست که به تکنیکی پیشرو در بحث تصحیح ژن‌ها تبدیل شده است. مزیت این تکنیک در مقایسه با بقیه تکنیک‌ها قابلیت برنامه‌ریزی زنجیره RNA های کوتاه است که استفاده از این تکنیک را راحت‌تر می‌کند. در سال‌های اخیر، یک کارآزمایی بالینی روی بیماران با سرطان ریه پیشرفته انجام شد که شروعی برای تحقیق بر روی درمان در حیطه آسیب‌شناسی بود. در سال‌های اخیر از این تکنولوژی به طور گسترده‌ای برای هدف قرار دادن ژن‌های HPV استفاده کرده‌اند. در سال ۲۰۱۴، ژن‌های E6 و E7 از ویروس HPV مورد هدف قرار داده شد که منجر به مرگ سلول‌های سرطانی شد. این مطالعات باعث ایجاد نظریه‌هایی مبنی بر امکان درمان HPV با استفاده از تکنیک CRISPR-Cas9 شد. تحقیقات در این زمینه همچنان در حال انجام است.

CRISPR-Cas9 تکنولوژی اصلاحی است که به دانشمندان این امکان را می‌دهد تا آن بخش از ژن مورد نظر را که مورد نظر بوده برش زده و تصحیح نمایند. CRISPR در واقع مخفف Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat (تناوب‌هایِ کوتاهِ پالیندرومِ فاصله‌دارِ منظمِ خوشه‌ای) بخشی از DNA پروکاریوت هستند که حاوی تناوب‌های کوتاه توالی‌های بنیادین هستند. CRISPR یک گروه از توالی‌های DNA است که در ژنوم پروکاریوت‌هایی بیان می‌شود که با حمله باکتریوفاژها به دست می‌آیند. سیستم CRISPR-Cas9 از یک اندونوکلوئاز به نام Cas9 و یک RNA راهنمای تک‌رشته‌ای انتخابی مورد هدف (selective-target single guide RNA) تشکیل شده است. در این متود آن پروتئین Cas9 از gRNA (guide RNA) برای هدف قرار دادن ژن مورد هدف و ویرایش دقیق آن استفاده می‌کند. هم اکنون، CRISPR-Cas9 تکنیکی امیدوار کننده و قدرتمند برای تصحیح ژن است، درمانی جدید، موثر و هدفمند که برای درمان انواعی از تومورها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

منابع:

ZHAO Y, ADILA A, LI J. Research progress in the application of CRISPR/Cas9 technology in the treatment of cervical cancer. International Journal of Biomedical Engineering. 2023:144-50.

Zhen S, Qiang R, Lu J, Tuo X, Yang X, Li X. CRISPR/Cas9‐HPV‐liposome enhances antitumor immunity and treatment of HPV infection‐associated cervical cancer. Journal of medical virology. 2023 Jan;95(1):e28144.

Wei Y, Zhao Z, Ma X. Description of CRISPR-Cas9 development and its prospects in human papillomavirus-driven cancer treatment. Frontiers in Immunology. 2022 Nov 21;13:1037124.

نگار شیرازی دانشجوی علوم آزمایشگاهی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

نگار شیرازی

دانشجوی علوم آزمایشگاهی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

بخش چهارم:

نمایه

سین سفالستروم

🍄 قارچ سین سفالستروم (Syncephalastrum):

این قارچ از جمله قارچ‌های رشته‌ای ساپروفیت کپکی از خانواده زیگومیست‌ها است؛ که کلنی‌ این قارچ، دارای رشد سریعی بوده و سطح آن‌ در ابتدا سفید و به تدریج خاکستری روشن می‌شود و پشت کلنی‌ بی‌رنگ باقی می‌ماند!

✨از نظر دستگاه رویشی:

از نظر منظر میکروسکوپی و مشاهده کلنی، این قارچ بسیار شبیه قارچ آسپرژیلوس نایجر (Aspergillus niger) بوده و افتراق این دو از هم اهمیت بالایی دارد.

🤒سین سفالستروم باعث چه بیماری می‌شود؟

به‌دلیل وجود این قارچ در خانواده زیگومیست‌ها، شاهد درگیری سینوس‌ها و مغز هستیم و علاوه‌بر آن، مشکلات ریوی، گوارشی، جلدی و… هم دیده می‌شود.

پنی سیلیوم

🍄 قارچ پنی‌سیلیوم (penicillium):

این قارچ از جمله قارچ‌های رشته‌ای ساپروفیت است؛ که به عنوان کپک سبز یا آبی شناخته می‌شود؛ و از نظر اقتصادی برای تولید پنیر، اسیدهای آلی و آنتی بیوتیک‌ها مهم هستند.

✨از نظر دستگاه رویشی:

شبیه برس سر یا جارو است.

🤒پنی‌سیلیوم باعث چه بیماری می‌شود؟

گونه‌های پنی‌سیلیوم می‌توانند باعث ایجاد بیماری‌های مختلفی مانند: کراتیت، اتومیکوزیس، عفونت‌های دستگاه ادراری، بیماری آلرژیک ریوی، پریتونیت و ذات‌الریه شوند؛ این قارچ‌ها می‌توانند علاوه‌بر قارچ آسپرژیلوس در دسته‌ قارچ‌های ساپروفیت در اثر ضربه یا تروما، درگیری ناخن ایجاد کنند.

💊 گونه‌ای از این قارچ که در تولید آنتی‌بیوتیک پنی‌سیلین کاربرد دارد: پنی‌سیلیوم نوتاتم (Penicillium notatum) است.

زینب میرنژاد

زینب میرنژاد

رشته ی علوم آزمایشگاهی، ورودی مهر ۱۴۰۰

 شپش دامالینا:

شپش دامالینا دارای بدن بیضی شکل و کمی پهن است،رنگ آنها معمولا زرد مایل به قهوه ای می باشد، سر شپش نسبت به بدن آن کوچک تر و معمولا دارای دو چشم کوچک و آنتن های کوتاه می باشد. بدن این شپش‌ها  دارای نوارهای عرضی یا خطوطی است که معمولا با رنگ بدن تفاوت دارند و ممکن است رنگی روشن تر یا تیره تر داشته باشند.

میثم بیرمی

رشته علوم آزمایشگاهی، ورودی بهمن ۱۳۹۹